2024.03.19, Kedd

Figyeli a depressziót, és közbelép a Facebook

cnn.com

2017.11.29. 15:07

Csak Európában nem vezették be egyelőre a mesterséges intelligencián alapuló öngyilkosság-prevenciót az uniós adatvédelmi elvek miatt.

Hirdetés

A Facebook hétfőn bejelentette, mostantól mesterséges intelligencián (MI) alapuló algoritmusokkal figyeli a posztokat, hogy segíthessen megelőzni az öngyilkos viselkedést szerte a világon. Egyedül az Európai Unióban nem vezették be egyelőre a technológiát a testület adatvédelmi irányelvei miatt.

A háttérben futó programmal a szöveges posztokat, képeket, videókat és livestreameket is ellenőrzik majd és ha öngyilkosságra utaló viselkedést észlel a program, akkor jelzi az adatkezelő óriásvállalat alkalmazottainak, hogy fordítsanak külön figyelmet rá, nincs-e baj.

 

Így fordul a Facebook a veszélyeztettnek vélt felhasználóihoz

A Messengeren szólíthatják meg a depressziós felhasználót

Ha ilyesmit észlelnek, a vállalat alkalmazottai a hivatalos öngyilkosság megelőzéssel foglalkozó szervekhez irányíthatják a felhasználót, illetve a szociális média felület Messenger részén keresztül közvetlenül is felvehetik vele a kapcsolatot.

Ugyan a technológia közvetlen alkalmazása pozitív, hiszen az élet megóvása roppant fontos, de felveti a kérdést, hogy meddig mehet el egy magánvállalat privát szféránk feltárásában akár egészségügyi okokból is.

ÉletmódinternetFacebook