2024.04.24, Szerda

A mai nap túllőttünk a célon

2016.08.08. 07:18

Idén augusztus 8-ra esik az ökológiai túllövés napja. Ezt azt jelenti, hogy az emberiség ma fogyasztja el mindazt az erőforrást, amelyet a bolygó egy év alatt tud előállítani.

Hirdetés

Ma átlépjük a képzeletbeli piros vonalat és elhasználjuk az összes erőforrást, amit a Föld adhat nekünk erre az évre. Ennek az az oka, hogy több szén-dioxidot bocsátunk ki a légkörbe, mint amit az óceánok és az erdők el tudnak nyelni, és gyorsabb ütemben halászunk és vágunk ki erdőket, mint amilyen ütemben azok újra tudnának termelődni.

 

Az ökológiai túllövés napja sajnos évről-évre egyre korábban érkezik el. Évről-évre egyre többet veszünk el a természettől, mint amennyit biztosítani tud számunkra.

Azt, hogy az adott évben mennyi erőforrás érhető el, és mennyit képes a Föld megújítani úgy, hogy ellensúlyozni tudja az ember ökológiai lábnyomát, a Global Footprint Network számítja ki. Az ökológiai túllövés fogalmával először 1987-ben találkoztunk, akkor december 17-re esett...

 

Az ökológiai túllövéshez mi, magyarok is hozzájárulunk, mivel egy átlagos magyar ökológiai lábnyoma 2,8 globális hektár, amely jócskán túllépi a rendelkezésre álló biokapacitást (1,72 gha). Persze lehet mutogatni másokra, hiszen egy sor ország - USA, Egyesült Arab Emirátusok, Kanada, Új-Zéland, Egyesült Királyság és még sorolhatnánk - lakóinak a lábnyoma többszöröse a miénknek. Ez persze a Földön nem segít.

 

Házaink szigetelése sokat számít, nem csak a rezsidíjnál

Elengedhetetlen tehát a lakosság energiahatékonysági beruházásokra történő ösztönzése. Augusztus 15-étől az Otthon Melege program keretében az 1996 előtt épület családi házak energetikai felújítására is lehet pályázni.

A most induló pályázat azonban mindössze 2000 családi ház energetikai felújítására biztosít keretet, miközben közel 2,5 millió családi ház szorulna rá a korszerűsítésre. 

 

- Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a 20 évnél idősebb családi házak részesülnek ezúttal energetikai támogatásban, hiszen éppen ezek az épületek a legpazarlóbbak itthon. Viszont a családi házak közel 3/4-e 1980 előtt épült, és közel 90%-uk szorul energiahatékonysági felújításra, így égető szükség van további támogatásra is annak érdekében, hogy érdemi előrelépést tegyünk CO2 kibocsátásunk csökkentése és az energiapazarlás megszüntetése terén – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója.

 

Egyes szakértői számítások szerint, amennyiben a háztartások minden rendelkezésre álló energiahatékonysági korszerűsítést megtennének, éves szinten a felhasznált energia több mint 42%-át, megtakaríthatnák. Ennek a megtakarítási potenciálnak 84%-át a családi házak teszik ki.

Életmódotthon melegeökológiai túllövésökológiai lábnyom

Ajánló