2024.03.19, Kedd
Országos tisztifőorvos: 400 alá csökkent a kórházban ápoltak száma
Pixabay

Országos tisztifőorvos: 400 alá csökkent a kórházban ápoltak száma

mti.hu

2020.06.05. 15:50

Négy olyan megye is van, ahol nincs aktív fertőzött.

Hirdetés

Négyszáz alá csökkent a koronavírus-fertőzéssel ápolt betegek száma, és négy olyan megye is van, ahol nincs aktív fertőzött - közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília hozzátette: továbbra is kedvezően alakulnak a járványügyi adatok; az elmúlt 24 órában 16 új esetet regisztráltak, jelenleg 1183 aktív fertőzött van, 397 embert ápolnak a kórházakban, és 21 beteg van lélegeztetőgépen.

Elmondta: Baranya, Bács-Kiskun, Békés és Tolna megyében nincs aktív fertőzött. Ismertetése szerint Budapesten 487, Pest megyében 144, Zalában 202, Fejér megyében 146, Komárom-Esztergom megyében 135, Nógrádban 22, Csongrád-Csanád megyében 13, Veszprém megyében 8, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 6, Győr-Moson-Sopron megyében 5, Hajdú-Biharban 4, Jász-Nagykun-Szolnok és Vas megyében 3-3, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és Hevesben 2-2, Somogyban 1 a fertőzöttek száma.

Kitért arra: Magyarországon a járvány kezdete óta 3970 embernél mutatták ki a koronavírust, 542-en haltak meg a fertőzéssel összefüggésben, a gyógyultak száma 2245. Országosan minden 100 ezer emberre 40 koronavírus-pozitív ember jutott, az elhunytak száma 100 ezer lakosonként 5. Müller Cecília szavai szerint minden jel abba az irányba mutat, hogy kedvezően alakul a járványgörbe, egyre kevesebb koronavírus-fertőzöttről és egyre több gyógyultról tehet említést.

Rámutatott: ennek köszönhetően született döntés a látogatási tilalom részleges feloldására a szociális intézményekben. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a látogatóknak egészségesnek kell lenniük, be kell tartaniuk a higiéniai előírásokat, és a legjobb, ha szabad téren, vagy külön, erre a célra fenntartott helyiségben, kétméteres távolságtartással találkoznak az intézmények lakóival.

Jelezte, az egy szobában elhelyezett több fekvőbeteg közül egyidejűleg csak egynél lehetnek ott a családtagjai, rokonai, ismerősei, a koronavírus-fertőzöttek továbbra sem látogathatók. Maszkviselés mellett fodrász, manikűrös, pedikűrös fogadható a szociális intézményekben - tette hozzá. Az országos tisztifőorvos szólt arról, hogy a ballagások megfelelő távolságtartással, a higiéniai szabályok betartásával lebonyolíthatók. A szülőknek ugyanakkor azt javasolják, hogy az esemény ideje alatt az intézményen kívül tartózkodjanak.

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kórházakban még nem oldják fel a látogatási tilalmat, "annak nincs itt az ideje", mert a kórházi ellátásra szorulókat "sokkal jobban kell félteni a fertőzéstől". Beszámolt arról is, hogy 15, 14 évesnél fiatalabb aktív fertőzöttet tartanak nyilván. A koronavírus terjedését akadályozó lépések az influenza terjedését is akadályozták - tette hozzá.

A koronavírus légúti vírus, többen vélekednek úgy, hogy az influenzához hasonlóan szezonális jellegűvé szelídül a jövőben, de erre nincs bizonyíték, és azt sem tudni, miként módosul, milyen formában "marad velünk" - mondta az országos tisztifőorvos.

EgyéborvosbetegellátásMagyarországKoronavírus