2024.03.28, Csütörtök

Lassan érkezik a hidegfront

mti

2017.08.05. 19:24

Hétfőn búcsút inthetünk a kánikulának.

Hirdetés

Újabb országos hajnali melegrekord dőlt meg szombaton a fővárosban - tájékoztatta az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-t. Többfelé heves zivatarokkal érkezik a hidegfront.

Mint kifejtették: eddig ezen a napon a legmagasabb minimum-hőmérsékletet 2012-ben Pécsett mérték, 24,2 fokot. Szombatra virradóra az országban többfelé nem csökkent 25 fok alá a hőmérséklet, és ezzel megdőlt a legmagasabb minimum-hőmérséklet rekordja. A legmagasabb hőmérsékletet Budapest Lágymányoson mérték, ahol a leghidegebb órákban is csak 26,6 fokig hűlt le a levegő: így ez lett az új napi országos minimum-rekord.

A legfrissebb veszélyjelzés szerint a tartós hőség miatt továbbra is a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetés van érvényben Budapesten és Pest továbbá Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében.

Szintén a hőség a miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Veszprém és Zala megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben.

 

Vasárnap megkezdődik az enyhülés

MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: vasárnap megkezdődik az enyhülés; a Dunántúl északnyugati felén és az Északi-középhegységben már 25 fok alá csökken a napi közép, de délkeleten sem valószínű már 29 fokot meghaladó átlag. A jelenlegi előrejelzés szerint vasárnap a legalacsonyabb hőmérséklet 18-24 fok között, a legmagasabb hőmérséklet északnyugaton 28, délkeleten 36 fok körül alakul.

 

Forrás: mti

EgyébBács-Kiskun megyeidőjáráshőséghidegfront