2024.04.19, Péntek

Kecskeméten járt a horvát vezérkarfőnök

honvedelem.hu

2017.04.22. 15:39

2017. április 19−20. között hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodott Mirko Šundov vezérezredes, horvát vezérkarfőnök és az általa vezetett delegáció.

Hirdetés

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök meghívására látogatott el hazánkba a horvát vezérkarfőnök.

A vezérkarfőnök hivatalos látogatásának célja, hogy tovább erősítse az eddig törzstiszti és végrehajtói szinten kiválónak mondható horvát−magyar katonai kapcsolatokat. Elmondható, hogy Horvátország 2009-es NATO-csatlakozása óta a két ország közt folyamatosan fejlődnek a kétoldalú katonai kapcsolatok, melyek közül is különösen sikeres területek a képzés-kiképzés valamint a különleges műveleti együttműködés.


A két ország vezérkarfőnöke aktuális témákat érintve folytatott megbeszélést, melynek során mindkét ország nagy hangsúlyt fektetett a Nyugat-Balkán stabilizálására és a regionális biztonság kérdéseire. Ezek között szerepelt a migrációs helyzet kezelése is, mely kapcsán egyetértettek abban, hogy a válság elhúzódó, hosszú távú kihívást jelent, amit a régió országai csak közös erőfeszítésekkel tudnak kezelni. A megbeszélés másik fő témája a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésének lehetősége volt, amely során szó esett a tudományos kutatóműhelyekről, a JTAC- és a légiszállító képességek fejlesztéséről és a képzési együttműködésekről is.

Hivatalos útjának második napján Šundov vezérezredes látogatást tett Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison, ahol a Gripen repülőgépek üzemeltetésével kapcsolatos bemutatót tekinthetett meg.

 

Forrás: honvedelem.hu

EgyébgripenMH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázishorvát vezérkarfőnökmagyar-horvát együttműködés

Ajánló