2024.04.19, Péntek

Tragédia Csengődön: két áldozatot is szedett a mustgáz

MTI, hirtv.hu

2016.09.11. 08:23

Két férfi halt meg, miközben egy hordót takarítottak a pincében a Kiskőrösi járásban található Csengődön.

Hirdetés

Éppen a napokban figyelmeztetett a katasztrófavédelem a mustgáz veszélyére, és a megyénkben megtörtént az első szüreti tragédia, mindjárt két áldozattal. Csengődön két férfi egy létrán mászott be a tartályba, hogy a szőlőszüret előtt kitakarítsák a hordót, de kimenekülni már nem tudtak. A tűzoltók kivágták a tartály oldalát, úgy húzták ki a két férfit, de már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

Az egyik áldozat a község alpolgármestere, Krich Zoltán Mihály.

 

Forrás: csengod.hu

 

Bár a mustgázzal kapcsolatos balesetek a borospincék szellőztetésével, illetve szén-dioxid-érzékelők telepítésével megelőzhetőek, mégis évente csaknem tucatszor riasztják emiatt a tűzoltókat, s minden évben áldozatává válik valaki.

 

- A szürethez kapcsolódó előkészületi munkálatok során mindenki fokozott óvatossággal végezze ezt a tevékenységet, hiszen nemcsak a must erjedésekor keletkező gáz veszélyeztetheti az emberi életet, hanem a még tisztítatlan edényekben és egyéb zárt térben keletkező gázok is veszélyt jelenthetnek – hívta fel a figyelmet Kovács Andrea, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.
    

A mustgáz a szőlő levének erjedése során keletkező szén-dioxid, amely színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb, zárt térben a levegőt kiszorítva a padlótól tölti fel a helyiséget. Aki ilyen mustgázzal teli zárt helyen tartózkodik, az oxigénhiányos állapotba kerülhet, amely szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül pedig fulladásos halált okoz.
    

A különböző légzésvédő álarcok a mustgáz ellen nem védenek. Ha nincs szén-dioxid-érzékelő, a közismert "gyertyás" módszer is megfelelő., de arra nagyon kell figyelni, hogy a gyertyát derékmagasság alatt kell tartani.
    

Aki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

Egyébmustgázszüret

Ajánló