2024.04.20, Szombat

Mérgeskígyó, de nem kell tőle félni – inkább nézzék meg!

2016.08.26. 07:40

Van egy mérgeskígyó, aki kizárólag hazánkban él. Ő a rákosi vipera, akit a szakemberek évek óta próbálnak – egyelőre sikerrel - megmenteni a kihalástól. A Rákosivipera védelmi és Oktatóközpont nyílt napot rendez Kunpeszéren szeptember 3-án, hogy testközelből mutassa be ezt az érdekes fajt.

Hirdetés

A rákosi vipera nem egy közkedvelt állat, mert nem elég hogy kígyó, de még mérges is. Nos, elég ha aprócska méretére tekintünk (jó, ha 50 cm-re megnő) és láthatjuk hogy nem hordoz magában nagy veszélyeket. Emberre legalábbis, mert a táplálékául szolgáló szöcskék, sáskák, tücskök, madár- és egérfiókák ezt valószínűleg másképp gondolják. Marása ember esetében nem rosszabb egy méh csípésénél.

A múlt században az intenzív mezőgazdálkodás, élőhelyeinek eltűnése és a szándékos pusztítás a kihalás szélére sodorta ezt a kistermetű kígyót. Jelenleg a magyar gerinces fauna elismerten legveszélyeztetettebb faja, teljes magyarországi állományát 500 példánynál is kevesebbre becsülik.

Szeptember 3-án, szombaton a kunpeszéri Rákosivipera védelmi és Oktatóközpont kitárja kapuit az érdeklődők előtt. A találkozó 10 órakor lesz Kunpeszéren, az élelmiszerbolt előtt.

A nyílt napon megismerhetik magát a kígyót, életét, szokásait, a tenyésztelepet, a megmentése érdekében tett intézkedéseket. A Központ 1 km-es tanösvényen sétálva érhető el, miközben a látogatók bepillantást kapnak a Peszér-Adacsi turjánvidék változatos szépségébe. A program várható időtartama kb. két óra, zárt cipő viselése ajánlott.

A programról bővebb információ Péchy Tamástól (30/9406-712), a központ vezetőjétől kérhető.

 A “A Rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis) védelme a Kárpát-medencében” című projektben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Kiskunsági Nemzeti Park, a Fertő-Hanság Nemzeti Park, a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Természetfilm.hu, valamint az osztrák Fertő-tó – Fertő-zug Nemzeti Park, a Schönbrunni Állatkert és a bécsi Vadökológiai Intézet (FIWI) vesznek részt.

A rákosivipera védelmi programról itt olvashat részleteket: www.rakosivipera.hu

Egyébrákosi vipera

Ajánló