2024.04.23, Kedd
Taroltak a bajai evezősök
Bajai Spartacus Evezős SC

Taroltak a bajai evezősök

baja.hu/Sándor Boglárka

2020.08.06. 11:18

Szinte példa nélküli teljesítményt produkált a Bajai Spartacus Evezős SC a múlt hét végén (július 30. – augusztus 2.) Szegeden megrendezett Országos Bajnokságon.

Hirdetés

Bartos Nándor vezetőedző még napokkal az esemény után is alig találja a szavakat sportolói méltatására. – Hosszú évek után ezen a versenyen egyszerűen nem volt olyan futam, ahol ne remekeltünk volna. Nem tudtam kritizálni a gyerekeket, márpedig azt egy edző nem szereti, ha nem bírálhat – mondja tréfásan és cseppet sem titkolt büszkeséggel tanítványairól, akiknek köszönhetően a kicsinek számító bajai sportklub az éremtáblázaton összesítésben a tizedik helyen végzett!

– Csak azok a nagy klubok előztek meg minket, akik többszörös versenyzői létszámmal indultak. Több mint negyven klub között lehettünk tizedikek, ez óriási eredmény! Sejtettem persze, hogy lesznek jó számaink, számítottam arra, hogy azokban a számokban, ahol már tradicionálisan nyerőnek számítunk, most se vallunk szégyent, a szereplés azonban minden várakozásomat felülmúlta. Négy aranyat, két ezüstöt és négy bronzérmet gyűjtöttünk be, és remek helyezések is születtek, ez pedig önmagáért beszél. Tizenkét erős sportoló hozta össze ezt az eredményt – részletezte a vezetőedző.

Hozzátette: a múltban előfordult már olyan időszak, hogy nagyon erősnek bizonyult a női vagy a férfi vonal, de arra még nem volt példa, hogy mindkettő egyforma erőt mutatott volna, ahogyan ezt most tették. – Pedig az idősebbek közül sokan kiváló tanulmányi eredmények, egyetem, mesterképzés és munka mellett készültek fel ilyen profi szinten felkészülni. A magam részéről úgy indultam neki: ha az első nap nyerünk egy aranyat, akkor felszabadulunk, és minden jó lesz. Be is jött: miután a lányok megnyerték a négy párt, utánuk rögtön Szöllősi Balázs is nyert, és jöttek bronzérmek is, tehát már az első napunk álomszerű lett, aztán minden nappal egyre jobb lett. Így most két csapatot is felkészíthetek az Európa Bajnokságra – tette hozzá a vezetőedző.

Azt is elmondta – amiről egyébként Döbröntey Réka szerényen nem tett említést –, hogy az olasz szövetségi edző verseny közben felfedezte a bajai sportolót, akivel a következő három hónapban Szicíliában fog együtt dolgozni, olimpiai pótkvalifikációra készülve.

– Büszkék lehetünk magunkra, hiszen nagyon eredményes volt az egész csapat. A női könnyűsúlyú  mezőnyt igyekeztünk uralni: első nap sikerült megnyerni a felnőtt könnyűsúlyú négypárat, utolsó nap pedig a felnőtt könnyűsúlyú pairoart, valamint szereztünk még egy bronzérmet is a normál súlyú pairoarban és még egy bronzot a női felnőtt könnyűsúlyú pairorban – sorolta az eredményeket Döbröntey Réka.

Szöllősi Balázs szintén az aranyérmesek táborát gyarapítja. – Első nap megnyertem a férfi ifi könnyű szkiffet, második nap pedig Szalai Andorral a férfi ifi könnyű dublót. Harmadik nap a férfi felnőtt könnyű nyolcasban Győr előttünk ért be, így meg kellett elégednünk a második hellyel, a negyedik nap oldal férfi felnőtt könnyű dublóban lettünk negyedikek. Kicsit felül is múltuk a saját elvárásainkat – mondta a sportoló. A jövő tervei kapcsán elmondta: sikerült a kvalifikálás a kontinens viadalra, ezért hamarosan el is kezdik a felkészülést az augusztus 15-i második válogatóra. Ha ott megvédik a válogatottságot U23-as könnyűsúlyú négy párban, akkor egy kéthetes dunavarsányi edzőtábor után szeptember 5-6-án Németországban jöhet az Európa Bajnokság.

Derekas Ambrus elmondta: az előző héten rendezett válogató versenyen nem indulhattak a saját számukban (pairoar), az országos bajnokságon azonban már sikerült, Szalai Andorral együtt. – Első nap az ifi korosztályban versenyeztünk, ez technikai okok miatt nem sikerült igazán jól. Utolsó nap azonban a felnőttek között megszereztük a második helyet, és erre büszkék is vagyunk. A következő válogatón az U23-ban szeretnénk indulni – ismertette.

Végh Nóra szintén remek eredményekkel zárta a versenyt. – Harmadszor lettünk országos bajnokok könnyű súlyú négypárban – Bartos Adéllal, Döbröntey Rékával és Balogh Zsófiával –, erre nagyon büszke vagyok, és bízom benne, hogy jövőre is megvédjük a címünket. A második nap Balogh Zsófiával pairorban nem jutottunk döntőbe, de ezt inkább próbának szántuk, és nem is szomorkodtunk miatta. Harmadik napon szkiffben indultam Döbröntey Rékával egy előfutamon, itt sem jutottunk döntőbe, és az utolsó napi tétverseny sem sikerült túl jól, de az első nap mindenért kárpótolt – mesélte a sportoló. Hozzátette: a jövőben, immár egyetemistaként, főként szkiffben és négypárban szeretné folytatni a versenyzést.

BajaBajaBajai Spartacus Evezős SC