2024.04.25, Csütörtök
Új székházba költözött a Bajai Ifjúsági Fórum
baja.hu - Fotó: Kelemen Áron

Új székházba költözött a Bajai Ifjúsági Fórum

baja.hu

2020.02.18. 13:03

Az ország első és egyetlen, iskolai és munkahelyi zaklatások megelőzését célzó és áldozatsegítő központja mostantól néhány hónapon át a bajai Eötvös József Főiskola B épületében, az úgynevezett E-klubban kapott helyet.

Hirdetés

Hal Melinda közgazdász-pszichológus, a központ vezetője felidézte: január 31-én járt le a bérleti szerződés, amelyet az önkormányzattal és a Baja Vagyon Zrt.-vel kötöttek a Bartók Béla utcai helyiségről, ahol tavaly szeptemberben megkezdték működésüket. Ennek értelmében a fórum díjmentesen használhatta a helyiségeket, fenntartási költségek fizetése nélkül, a meghatározott időszak után azonban az önkormányzat nem hosszabbította meg a szerződést. - Nonprofit szervezet vagyunk: ha nem kapunk támogatást telephelyre és költségekre, a működésünk egésze kerül veszélybe. Az önkormányzat külső partnereket kért fel támogatásra, de mi bizonyos szakmai kérdésekből nem tudunk engedni. Az ötletként, később konkrétumként is felmerülő lehetőségek – a kórház vagy a volt kiscsávolyi iskola épülete – egyike sem felel meg a központ céljainak – ismertette a vezető, köszönetét fejezve ki dr. Tóth Gábornak, a bajai Szent Rókus Kórház főigazgatójának, Virág Tibornak, a Szakképzési Centrum kancellárjának és Zsigó Róbert államtitkárnak a kifejezett segítő szándékért.

Végül a Semmelweis Egyetem nyújtott hatékony segítő kezet, vállalva, hogy néhány hónapig finanszírozza az új székhely (jelképes) bérleti díját és fenntartási költségeit. - A helyzetünk még mindig nem stabil. Fontos társadalmi munkát végzünk, eredményeinket statisztikai adatokkal is tudjuk igazolni. Az elmúlt fél év során több mint háromszáz fiatallal dolgozhattunk együtt, nemcsak az áldozatokat, hanem az elkövetőket is tudtuk segíteni. Egyéni és csoportos foglalkozásokat tartunk, szakemberekkel dolgozunk, de a fiatalok gyakran betértek hozzánk pusztán a biztonságos környezet miatt is, vagy itt tanultak, játszottak, írták a leckéjüket. Mindez folytatódik, és további tervekben sem szűkölködünk – mondta a vezető. Hozzátette: a fiatalokat nem szabad kórházi környezetbe vinni, ugyanakkor fontos, hogy a központ olyan helyen működjön, amely bármelyik iskolából könnyen megközelíthető. 

 

A Bajai Ifjúsági Fórum eredeti tervei között is szerepelt, hogy a főiskola épületébe költözik, az erre a célra kiszemelt A épület azonban a felújítás után már nem tudta volna befogadni a fórumot. A felsőoktatási intézmény vezetői azonban megtalálták a megoldást az E-klubbal, amelyet a fórum munkatársainak máris sikerült barátságosan berendezniük, hogy folytatni tudják tevékenységüket, amely továbbra is teljesen díjmentes. Ugyanakkor szándékukban áll a főiskolai hallgatókat is bevonni, akik kortárs segítőként csatlakozhatnak a BIF csapatához.

A sajtótájékoztató keretében a fórum régebbi és új partnerei is szót kaptak. A székhelyváltás körül kialakult vitás helyzet nyomán figyelt fel a bajai csoport tevékenységére a Dél-Alföldi Ifjúsági Összefogás, amelynek egyik vezetője, Matuz Ádám Krisztián le is utazott Bajára, hogy bejelentse az együttműködési szándékot. Mint elmondta: a szervezetet 2018-ban hozták létre azzal a céllal, hogy támogassák az ifjúsági szervezeteket képzések és anyagi javak tekintetében is. Vargáné Kisbácskai Anita, az Egészség Fejlesztési Iroda vezető munkatársa elmondta: a kezdetektől együtt dolgozott az ifjúsági fórum csapatával, hiszen közösek a célok, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetnek a prevenciós tevékenységre. Szükség esetén a fiataloknak ajánlják, hogy problémáikkal forduljanak a BIF-hez, maguk pedig szívesen besegítenek bármely egészségügyi vonatkozású kérdésben. A diákönkormányzat nevében Turányi Kitti diákpolgármester mondott köszönetet a támogatásért és a tapasztalatokért, amelyeket az ifjúsági fórum által szervezett képzéseken szerezhettek. A Bajai Vízisport Klub nevében Hoffmann Nikolett, a sárkányhajó szakág vezetője és a BIF munkatársa mondta el, hogy a jövőben is több közös szabadidős és sport programot terveznek, mivel a testi-lelki egészség összességét tartják fontosnak.

forrás: baja.hu/Sándor Boglárka  

BajaBajaBajai Ifjúsági Fórum