2024.04.23, Kedd
Tündérkerttel is lehet nevezni a bajai versenyen
Fotó: makohirado.hu

Tündérkerttel is lehet nevezni a bajai versenyen

baja.hu

2019.11.07. 08:00

Idén 18 tanintézmény nevezett a Virágos óvodák-iskolák versenyre.

Hirdetés

Harmadik éve zajlik a nemes versengés a helyi iskolák és óvodák között a bajai Városvédő és –Szépítő Egyesület kezdeményezésére: idén 18 tanintézmény nevezett a Virágos óvodák-iskolák versenyre, amelynek díjátadóját november 5-én délelőtt tartották meg a városháza dísztermében.

Köszöntőjében Nyirati Klára polgármester felidézte: legszebb általános iskolai élményei közé tartozott a gyakorlati órák keretében művelt kertészkedés, amely a természethez kapcsolódás örök emberi kívánságát testesítette meg. – Jelen kezdeményezés is ezt a kapcsolatot teszi élővé és igazivá, ugyanakkor a gyerekek láthatják munkájuk értelmét, miközben együtt ékesítik iskolájukat, óvodájukat, virágokat, növényeket ültetve. Nagy a teher a mai gyermekeken, ezért is ajándék minden perc, amit az intézményben nem tanulással, de hasznos munkával töltenek, ezáltal jobban megismerve egymást és pedagógusaikat is – mondta a városvezető. Hozzátette: bár minden résztvevő tanintézmény ajándékot kap, a legfőbb jutalom mégis az élhető, szép, kellemes, zöld környezet. Dr. Cseh Béla, a bajai Városvédő és –Szépítő Egyesület elnöke – aki Burszki Darinkával és Farkas Attilával közösen végezte a zsűrizés munkáját – elmondta: a három éve útjára indított program volt a megújult városvédő egyesület első komoly és egyben legsikeresebb projektje, amelyet azzal a céllal indítottak, hogy a fiatalokban fokozzák a szépség iránti igényt.

A pedagógusok pedig minden évben hihetetlen találékonyságról tesznek tanúbizonyságot, és ötletek tömkelegével állnak elő, ami szintén bizakodásra ad okot a jövőre nézve. Burszki Darinka, a bajai Kommunális és Szolgáltató Nkft. kertészeti ágazatvezetője hozzátette: a jövő évi versenykiírásba terveznek néhány újdonságot is, pl. egy tanintézmény akár több területtel is nevezhet, valamint gyerekek számára külön meghirdetik a Tündérkert-projektet, amelyhez a versenyzők kapnak egy-egy planténert, amelyet maguk ültethetnek be, és ezek a sétáló utcát fogják ékesíteni.

A résztvevő intézmények az oklevél mellé egy-egy ládányi kiültethető virágot is kaptak, megkönnyítve ezzel a következő évi nevezést. Az iskolák kategóriájában harmadik helyen végzett a Sugovica Sportiskolai Általános Iskola Kiscsávolyi tagintézménye. Második helyezést több intézmény érdemelt a Szent Balázs Katolikus Általános Iskola, a Sugovica Sportiskolai Általános Iskola Szent Antal utcai intézménye, az Eötvös József Általános Iskola, a Bányai Júlia Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola, a Bajaszentistváni Általános Iskola és a Türr István gazdasági Szakközépiskola.

Az élen az Újvárosi Általános Iskola és EGYMI általános iskolája végzett. Az óvodák közül a Bernhardt utcai és az EGYMI óvodája, a Templom utcai és a Szent Balázs Katolikus Általános Iskolához tartozó óvoda kapott ezüst minősítést, míg a legjobbnak a Szent László ÁMK óvodája, az újvárosi óvoda, az MNÁMK óvodája, a Petőfi utcai és a Lőkert sori intézmény bizonyult. A jó hangulatú díjátadót Felső Amira és Felső Ákos (Újvárosi Általános Iskola) szavalata színesítette.

Sándor Boglárka 

BajaBajaóvodaáltalános iskolaverseny