2024.04.19, Péntek
A mi Dunánk címmel elkészült az Országos kikötőfejlesztési főterv stratégia tervezete
A Garda mérőhajó a Vigadó téri hajóállomásnál Fotók: MTI/Szigetváry Zsolt

A mi Dunánk címmel elkészült az Országos kikötőfejlesztési főterv stratégia tervezete

baja.hu

2019.11.16. 12:57

Ebben Baja is érintett, melynek célja egyebek mellett a vízi áruszállítás részarányának 10 százalékra emelése a jelenlegi 3,3 százalékról.

Hirdetés

A 2030-ig szóló dokumentumot az Ex Ante Tanácsadó Iroda és a Mahart Passnave Kft. konzorciuma készítette, az 1 millió eurós költség 85 százalékát az Európai Unió, 15 százalékát pedig hazai forrásból finanszírozták. Sztilkovics Szávó, a Mahart Hajózási Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy elkészült 20 kikötőfejlesztési esettanulmány is.

Nagy László, a Bajai Országos Közforgalmú Kikötőfejlesztési Kft. igazgatója elmondta: az ország egyik legjelentősebb agrárkikötője természetesen hangsúlyos szerepet kapott a tervezetben.

Baja országos közforgalmú kikötője kiemelt fejlesztési hely, a tanulmányban pedig figyelembe vettük a régió logisztikai fejlesztési lehetőségeit is.

Barna-Lázár Zoltán, az Ex Ante Kft. ügyvezetője, a konzorcium képviselője kiemelte, a stratégia öt prioritási területen jelölt meg fejlesztési célokat. Ilyen az áruforgalom egy részének vízi útra terelése, további kereslet generálása a vízi áruszállítási és kikötői ágazat számára, finanszírozási rendszer kialakítása, a humánerőforrás fejlesztése megfelelő képzési és foglalkoztatási intézkedésekkel, fenntartható szabályozási környezet kialakítása.

A stratégia tervezetében kategóriába sorolták az országos, a regionális és az üzemi kikötőket. Javasolták a kikötők elérhetőségének javítását, többek között vasúti és közúti kapcsolat kialakításával. Fontos a kikötők technológiai modernizációja, a digitalizációja, a raktártechnológiai fejlesztés és a zöldtechnológiák elterjesztése is.

A konferencia kísérőrendezvényén Garda névre keresztelték az Országos Vízügyi Főigazgatóság számára CEF forrásból beszerzett mérőhajót, amelynek elsődleges feladata a Duna medrének mérése. A többsugaras fejjel ellátott mérőhajó alkalmas arra, hogy teljes mederképet adjon.

BajaA mi DunánkOrszágos kikötőfejlesztési főtervBaja