2024.04.25, Csütörtök
95 éves a bajai Bányai iskola
zsigorobert.hu

95 éves a bajai Bányai iskola

baja.hu

2019.04.26. 15:43

Az egész tanév a 95 év ünnepléséről szólt a Bányai Júlia Szakképző Iskolában: a jubileum alkalmából április 11-én, csütörtökön fogadásra hívták a vendégeket az intézmény dísztermébe. Horváth Anett intézményvezető felidézte: az 1923-24-es tanévben Baján felcsendült a Veni sancte, köszöntve egy új típusú iskola születését, amely a város és a régió igényei alapján jött létre.

Hirdetés

Azóta számos generáció kapott itt magas szintű kereskedelmi, majd vendéglátós szakképzést, különösen büszkék arra, hogy az esélyegyenlőség egyében beindulhatott a női kereskedelmi képzés is. - Jöhettek világháborúk, megszállás, rendszerek változása: az intézmény fennmaradt, őrzi hagyományait, folytatja a munkát – mondta az intézményvezető, megemlékezve az iskola 14 igazgatója közül a már megboldogultakról, és megajándékozva a jelenlévőket. Farkas Attila, Virág Tibor, Karagityné Süli Emese és Szigetvári Győző neve fémjelezte az iskola vezetését 1982-től 2017-ig.

Egykori iskoláját köszöntötte Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, kiemelve: bányaisnak lenni mindig is rangot jelentett. - Ez az iskola olyan műveltséget és tudást adott, amellyel el lehetett igazodni az életben, és ha a diák meg is szerette a szakmát – ahogyan tanárai erre ösztönözték –, akkor később boldogulni is tudott. Fontos kiemelni: ismét érdemes ebben az országban szakmát tanulni, a tudást pallérozni, hiszen minden fejlődik – mondta a honatya, hozzátéve: ha csak teheti, minden évben szívesen látogat el az iskolába.

 

Az önkormányzat és Fercsák Róbert polgármester nevében Csubákné Besesek Andrea alpolgármester köszöntötte a jubiláló iskola közösségét. - Baja diákélete színes, sok mindent lehet itt tanulni. A Bányai neve fogalommá vált: diákjai, tanárai egyre több helyen feltűnnek, termékeik bárhol felismerhetők: erre mindannyian büszkék lehetünk. Vigyék tovább ezt a tudást, sokszínűséget, egyedi arculatot! - összegezte az elöljáró. Elhangzott: az ünnepi emlékév jegyében számos gyerekbarát, interaktív, közösségépítő és iskola szépítő programot szerveztek. Átalakították az iskola teljes dekorációját, állandó és időszaki kiállításokat hoztak létre, felvételeket készítettek egykori tanárokkal a digitális iskolaújság számára, művészeti pályázatot hirdettek, iskolaismereti kvízt szerveztek, a folyosót, termeket, bejárókat és a kertet élő növényekkel díszítették (idén is indulnak a Virágos Bajáért megmérettetésen). A cukrász tanulók számára négy kategóriában torta versenyt is hirdettek, a szebbnél szebb alkotásokat szakmai zsűri – Farkas Attila egykori igazgató, Deutch Kornél cukrász, valamint Bátyai Vivien és Jelics Fruzsina végzett tanulók - értékelte, a díjakat az ünnepi fogadás keretében adták át. A 9. osztályosok kategóriájában Sóti Valentin nyert, tizedikben Pataki Petra alkotta a legszebb tortát, a 11. évfolyam nyertes Vajda Melinda, míg a felnőtt képzés versenyzői közül Balogh Kinga nyert. A pályamunkákat, csak úgy, mint az iskola közössége által előkészített gazdag vendéglátás ínyencségeit a vendégek közösen fogyaszthatták el.

forrás: baja.hu Sándor Boglárka 

BajaBajaBányai Júlia Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskola