2024.04.20, Szombat
Arany dísztű kitüntetés Baján
Schubert Olívia, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata elnöke és Emmert József Fotók: Bölcskey Miklós

Arany dísztű kitüntetés Baján

baja.hu

2019.01.16. 13:26

Minden esztendő januárjának második szombatján ünneplik az első ízben 1994 decemberében megválasztott kisebbségi önkormányzatok megalakulásának évfordulóját.

Hirdetés

Idén január 12-én, a Budapest Kongresszusi Központban rendezték meg a gálaműsort és adták át a hazai németek legmagasabb kitüntetését, a Magyarországi Németségért Arany Dísztűt

Emmert József (Baja, Magyarországi Németek ÁMK) kitüntetése a magyarországi németség érdekében kifejtett tevékenysége, mindenekelőtt a zenei- és tánchagyományok továbbéltetéséhez kapcsolódik. Jelenleg a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja Közművelődési Intézményegységét vezeti, és harmonikán kíséri az iskola tánccsoportját, kórusát, valamint a bajai Rosenkranz Kórust.

„Különleges érzés, hogy fanfár és népviseletbe öltözött kislányok kíséretében vonul az ember a színpadra, ilyenkor elgondolkodik az ember egy kicsit azon, valóban mennyi mindent tett az elmúlt évtizedekben, s kinek köszönheti mindezt.”

 

Szauter Terézia, az MNÁMK főigazgatója: „Becsüljük és nagyra értékeljük Emmert József munkáját, amit az intézményben, illetve azon kívül végez. Azért is jelentős díj ez számunkra, mert az MNÁMK egyik legfontosabb területe a magyarországi németek kultúrája ápolása, s ezen a területen kapott munkatársunk magas elismerést.”

Az Aranytű Díjat korábban dr. Knáb Erzsébet volt főigazgató és Manz Alfréd, az intézmény munkatársa vehette át.

Idén tizenhatodik alkalommal adták át a Koch Valéria Díjakat, melyeket magyarországi német középiskolások kaphatnak meg kiemelkedő iskolai teljesítményük és nemzetiségi területen végzett munkájuk alapján, valamint friss diplomások német nemzetiségi témában megírt kiváló diplomamunkájukért. A díjazottak között van Berek Bernadett, a bajai Eötvös József Főiskola végzett hallgatója is. 

BajaArany dísztű kitüntetésEmmert József