2024.04.18, Csütörtök

Megújul a bajai Türr-kilátó

baja.hu

2018.05.15. 13:43

Megszépül Baja egyik ikonikus pontja: a helyiek és a turisták által egyaránt kedvelt és szívesen látogatott Türr István-kilátónál május 14-én, hétfőn elkezdődnek a nagyszabású felújítási munkálatok.

Hirdetés

A teljes külső-belső frissítés során a lakatok is új helyszínt kapnak majd – minderről Putnik Tamás, a városháza szóvivője számolt május 11-én, pénteken a helyszínen megtartott sajtótájékoztatón.

- Legutóbb tíz éve végeztek itt felújítást, így jelen intézkedés már időszerűnek nevezhető. Lefestik a homlokzatot, felújítják az emléktáblát, kezelik és festik a kilátó tetején lévő korlátot, valamint kijavítják a burkolaton a diletációs hézagokat. Fontos változás érinti a lakatokat is: ezek egyfajta kultikus jellé váltak az elmúlt évtizedekben, a megnövekedett mennyiség azonban már akadályozza a korlát biztonságos használatát, a nagy fokú rozsdásodás pedig esztétikai kárt is okoz. Az önkormányzat azonban azon dolgozik, hogy megtalálja a lakatok megfelelő helyét – mondta a szóvivő. Arról biztosított, hogy a felújítás miatt eltávolított lakatokat megőrzik, és olyan új helyszínt biztosítanak számukra, ahová a szerelmesek a jövőben is elhelyezhetik ezeket az emléktárgyakat. Hangtechnikai fejlesztés is készül: Kovács Csaba képviselő ötlete nyomán a felújítás következtében a kilátó körcsarnokába belépők meghallgathatják a Türr-indulót (Siposs Antal zeneszerző munkája).

A munkálatok kb. egymillió forintos ráfordításból valósulnak meg, várhatóan május végére már átadják a teljesen felújított kilátót, amely a tavaly meghirdetett Türr István-emlékévben méltó köntösben fogadja majd látogatóit.

forrás: baja.hu / Sándor Boglárka

BajaBajaTürr István-kilátó