2024.03.19, Kedd

Kiállítással tisztelegnek Pethő Zsolt zeneszerző emléke előtt Baján

MTI

2018.01.17. 19:30

Kiállítással tiszteleg a másfél éve elhunyt Pethő Zsolt zeneszerző emléke előtt a Türr István Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár Baján - tájékoztatta a bajai múzeum igazgatója szerdán az MTI-t.

Hirdetés

N. Kovács Zita elmondta: Pethő Zsolt felesége, a bajai színház megteremtésének korszakos jelentőségű családjából származott. Gyermekük, a jelenleg is Baján élő Pethő Attila édesapja halálát követően hagyatékának néhány darabját a helyi Türr István Múzeumnak ajánlotta fel. Ez adta a tárlat ötletét.     

Az életmű-kiállításhoz a társrendező, az Országos Széchényi Könyvtár Zeneműtárától partitúrákat, leveleket, rajzfilmforgatókönyveket, fényképeket és a Pethő Zsolt szerzeményeit őrző hangfelvételeket kölcsönöztek.     

Az igazgató kiemelte: a múzeum Nagy István Képtárában egy olyan kiállítást hoztak létre, amely végigtekinti Pethő Zsolt sokrétű zeneművészeti, zeneszerzői pályáját és számítógépes grafikáiból is bemutat egy válogatást. A tárlat ugyanakkor a magyar rajzfilmkészítés történetét is áttekinti.       

Mint mondta: a klasszikus magyar rajzfilmek és zenéik mellett dokumentumokat, műtárgyakat, hangszereket, pontosabban a zeneszerző zenekészítésére használt különleges eszközeit is bemutatják.     

A látogatók a pécsi Total Art Egyesület segítségével bepillantást nyerhetnek a Pécsi Animációs Stúdió tevékenységébe is, az animáció készítésének titkaiba, és akár maguk is készíthetnek klasszikus rajzos animációt vagy stop-trükk technikával mozgóképet.     

Az érdeklődők válogatást láthatnak azokból a rajzfilmekből, amelyekhez Pethő Zsolt írta a zenét, az információs pultok révén pedig meg is hallgathatóak szerzeményei. Az Országos Széchényi Könyvtár a tárlathoz kapcsolódó kvízjátékkal is készül.     

Az emlékkiállítás június 30-áig látogatható.     

Pethő Zsolt 1960 és 1962 között a Magyar Rádió zenei munkatársa volt. A Pannónia Filmstúdió zenei referenseként 1962-től 1996-ig hazai és külföldi filmek zenefelvételeit, szinkronmunkálatait irányította, hanglemezek zenei rendezője is volt. 1964-től dolgozott a több mint 70 epizódból álló Gusztáv-sorozat zenéjén. A Gusztáv sikerét követően sorban érkeztek a felkérések. 1965 és 1996 között elkészültek Mirr-Murr, a kandúr, a Kíváncsi Fáncsi, a Vízipók-csodapók, A nagy ho-ho-ho horgász, a Pom-Pom, a Frakk, a macskák réme és a Misi Mókus kalandjai című rajzfilmek zenéi. Több egész estés rajzfilmhez komponált dalokat, főcímzenét, zenei betétet, egyebek mellett az Erdő kapitánya, a Vili, a veréb, az Egérút című filmekhez. Dargay Attila, Foky Ottó, Nepp József, Jankovics Marcell, Vajda Béla, Gémes József, Ternovszky Béla rendezők felkérésére csaknem száz egyedi rajzfilm zenéje fűződik nevéhez. Több színházi és bábszínházi zenét írt: Kaland a Tigris bolygón, Pán Péter, A bíborszínű virág címmel, de kórusműveket, dalokat, táncdalokat, zongoradarabokat, reklámfilmzenéket is szerzett.     

Számítógépes grafikával 1997-ben kezdett foglalkozni.     Munkásságát Pannónia-díjjal (1991), Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel (2005) és Balázs Béla-díjjal (2013) ismerték el.     

2016-ban, hetvenkilenc éves korában hunyt el.

 

 

BajaTürr István MúzeumBaja Pethő Zsoltzeneszerzőéletmű-kiállítás