2024.03.28, Csütörtök

Már készülnek a bajaiak a hajómalom-ünnepre

mti

2017.10.05. 11:21

Haleresztéssel, kulturális műsorokkal, valamint kemencében sült sárközi borsos kaláccsal és lepénnyel készülnek a bajaiak az október 7-ei hajómalom-ünnepre.

Hirdetés

 

Palik Vera, a Bajai Hajómalom Egyesület vezetője elmondta, október első szombatján van hagyományosan hajómalom-ünnep Baján: ilyenkor is benépesül a Türr-kilátó melletti Halászati Mini Skanzen. 

A programok a bajai Rotary Clubbal közös - a Duna halállományának fenntartását célzó - haleresztéssel kezdődnek, majd turisztikai tájolót adnak át.
A kulturális műsorok sorát a Császártöltési Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület fellépése nyitja meg, majd a bajai fiatalok alkotta Bodza Banda népi hangszerekkel kísért dalai és a helyi fuvolások szereplése után a Bajai Fiatalok Színházának rövid meglepetésműsora szórakoztatja az érdeklődőket. 
A programsorozat témájához kapcsolódóan tudományos előadásában a hajómalmokról beszél majd hallgatóságának Balázs György malomkutató. 
A szervezők a gyermekeknek ugrálóvárral és kézműves foglalkozásokkal készülnek, de megnézhetik az egykori vízi életformát, a halászok mindennapjait és eszközeit bemutató Halászati Mini Skanzen tárlatát is.
Ezalatt a fiatal asszonyok és lányok a sárközi faluk különleges kelt tésztáját ismerhetik meg, hiszen mindkét kemencébe begyújtanak a programok idejére, hogy mindenkit megvendégelhessenek a sárközi borsos kaláccsal és lepénnyel. 
A rendezvény zárásaként pedig az érdeklődők megnézhetik, a jelenleg még a Sugovicán, a telelőhelyén veszteglő, épülő hajómalmot is.

Augusztusban a zsindelyezéssel elkészült a hajómalom malomháza, amelyet a gyergyószentmiklósi Márton László vezetésével építettek meg. Az elmúlt hetekben befejezték és be is került a helyére a hajómalom főtengelye, a göröndő is, a teljes őrlőszerkezet és a malomkövek is.
Az elmúlt napokban a bajai ácsok a házhajó ideiglenes borítását véglegesre cserélték, jelenleg pedig az erdélyi mesteremberek a felső szintre vezető lépcső kialakításán dolgoznak. Az őrlőszerkezetbe itt lehet majd ugyanis a gabonát beleönteni. Közben már szinte teljesen elkészült a hajómalom vízikereke is. Ha szakmailag minden kifogástalan lesz, akkor leeresztik a Dunába a kereket, amely megforgatja az őrlőszerkezetet, így lesz a búzából liszt. Úgy alakítják azonban ki, hogy amikor a malom éppen nem üzemel, a kereket felemelik a víz fölé, hogy láthatóvá váljon. A régi időkben ugyanis a Bajához közeli hajómalmok március 31-éig a Sugovicán teleltek, majd október végéig a Dunán működtek.

Az egyesület elnöke a jövő terveiről elmondta: annak érdekében, hogy be tudják mutatni az egykori vízimolnárok mindennapjait, életvitelét és munkáját, a hajómalom teljesen körbejárható lesz. Ehhez a ház- és völgyhajó közötti részt is teljesen beborítják. 
Beszélt arról is, hogy májusban, a tervek szerint és a vízállástól függően, a Jánoska-eresztés ünnepén már búzát is őröl majd a magyarországi hajómalmosok örökségét bemutató "múzeum", amely az egyetlen olyan működő hajómalom lesz a Dunán, amelyet a folyó sodrása hajt. 

 

A Bajai Hajómalom Egyesület - a dunai hagyományok ápolása érdekében - 2007-ben jött létre. Tagjai a hajómalom megépítése előtt a Duna és a Sugovica találkozásánál, a Türr-kilátó mellé egy halászati mini skanzen felállításába kezdtek. Az egykori vízi életformát, a halászok mindennapjait és eszközeit bemutató Duna-parti létesítményt 2011-ben adták át. A mini skanzenben három - a halásztanyák mintájára készült - nádtetős, vesszőfonatos, paticsfalú házikó, valamint három esőbeálló található. 
A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program révén 2012-ben elkészülhettek a hajómalom tervei, és a malom őrlőszerkezetének főbb részei.

BajaBajabajai hajómalomBajai Hajómalom Ünnep