2024.04.25, Csütörtök

Új kezelővel bővült a bajai művese állomás

baja.hu

2017.02.13. 08:56

A helyiségre azért volt nagy szükség, mert a betegszám tartósan megnőtt az utóbbi időben. A nemzetközi cég által működtetett központba új gépek is érkeztek év elején.

Hirdetés

Néhány perc az előkészítése az új gépeknek a művese állomáson, továbbá februárban további három kezelőhelyet állítottak üzembe. Örülnek a betegek is, mert az új gép automata, így nem kell óránként vérnyomást mérniük a nővéreknek. A gép minden adatot maga rögzít.

Az állomáson december óta használják az érintőképernyővel ellátott modern eszközöket, amelyekből még hármat sikerült vásárolni. Baján így jelenleg 23 gép áll rendelkezésre. Szükség van valamennyire, hiszen a művese állomáson több mint 70 beteget kezelnek. Ők minden másnap 4-5 órát töltenek itt. Ugyanakkor az ambulancián 1000 beteg állapotát követik.


Dr. Magyar Katalin vezető főorvos: „Fontos a nephrológiai gondozás minél előbbi megkezdése. Szerencsére nagyon jó az összeköttetésünk a háziorvosokkal, időben küldik a betegeket. Ennek nagy jelentősége, hogy a gondozással ki tudjuk tolni azt az időtartamot, amíg nephrológiai szakrendelésre jár a beteg. Így, jó gondozás mellett, egyre később van szükség dialízisre, ami az életminőség szempontjából fontos. A dializált betegeink száma 73-75 között van.”

A krónikus vesebetegek jelentős hányada a magas vérnyomással küzdők és a cukorbetegek közül kerül ki. Évtizedekig tünetmentes lehet, ezért évente egyszer érdemes elmenni szűrővizsgálatra.

A bajai központban erre a vese világnapján (amit március második hetében tartanak) lesz lehetősége az érdeklődőknek. 

BajaBajaművese állomásvesebeteg