2024.03.29, Péntek

Teljes hajózási zárlat a Dunán

mti, baja.hu

2017.01.11. 08:10

A kialakult jégviszonyok miatt teljes hajózási zárlatot rendeltek el. Bajánál 40%-os zajlást regisztráltak.

Hirdetés

A Fővárosi Kormányhivatal közlekedési főosztálya, mint hajózási hatóság, a vízi közlekedés biztonsága érdekében elrendelte a korlátozást. Gönyűtől a déli országhatárig tilos a hajózás. Ez vonatkozik a komp- és révközlekedésre, valamint a budapesti szakaszon történő hajózásra is. A zárlat feloldása a jégviszonyok alakulásától függ.

A zárlat alól mentesülnek a folyamfelügyeleti és a vízügyi szervek hajói, továbbá a jégtörésben és a segítségnyújtási, mentési munkálatokban résztvevő hajók. A zárlat visszavonásig érvényes.

 

Korábban a Mohácsi Révhajózási Kft. hajózási üzletágvezetője azt közölte, hogy a rendkívüli hideg időjárás és a Dunán egyre erősödő jégzajlás miatt keddtől bizonytalan ideig szünetel a komp- és révközlekedés Mohácsnál. Csóka István elmondta, a folyó vízfelületének 50-60 százalékán 10-20 centiméter vastagságú jégtáblák úsznak, ezért az utasok és a vízi járművek biztonsága érdekében leállították a közlekedést. Amint az időjárási körülmények megengedik, a járatokat újraindítják a Duna-parti város kompkikötője és Mohácsi-sziget között.

 

Bajánál 40 százalékos zajlást mutatott a táblázat. A jégtörők bevetésre készek. Az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság jégtörő flottája hat hajóból áll, melyből négy nagy teljesítményű (Jégtörő VI., VII., VIII., XI.) a Dunaföldvár és Vukovár közötti Duna szakaszon teljesít szolgálatot, ha a folyamon kialakuló jéghelyzet megkívánja. A kisebbek, mint a Rozmár és a Bácska a Sugovicán teljesítenek szolgálatot. A madárvilág persze fittyet hány a közlekedési tilalomra, récék, szárcsák, kárókatonák, sirályok és hattyúk népesítik be a bajai Duna szakaszt.

BajaBajaDunajégtörő hajóhajózási tilalom