2024.03.29, Péntek

A bajai lány lett az év úszója

mti

2016.12.05. 13:48

Egymás után harmadszor lett az év úszója Hosszú Katinka. A díjakat a windsori Ceasars Hotel Colosseumban adták át hagyományos gála keretében.

Hirdetés

A vizes sportok világszövetsége (FINA) második éve előre meghatározott kritériumrendszer szerint dönti el, kik kapják az év sportolója díjakat. Úszásban az olimpiai eredmények (csak egyéni számok), a világrekordok és a világkupában elért összetett helyezés, valamint a világranglistákon elért 1-5. hely számított a pontversenybe ebben az évben - adott tájékoztatást a magyar szövetség.

Ezek alapján Hosszú Katinka ismét megelőzte a Rióban szintén háromszoros aranyérmes amerikai Katie Ledeckyt. Bár a világrekordok tekintetében Ledecky 3-1-re nyert, Hosszú Katinka olimpiai ezüstérme és az újabb világkupa-összetett győzelem, illetve a világranglistás helyezések alapján az élre került. Egyéni olimpiai érmek tekintetében Hosszú volt a legeredményesebb úszó az idei játékokon.

"Először is a nagypapámnak szeretném megköszönni ezt az elismerést, négyéves voltam, amikor megmondta, hogy egyszer olimpiai bajnok leszek - nyilatkozott Hosszú Katinka, amikor átvette az elismerést. - Kicsit hosszú időt kellett várnia, huszonhárom évet, hogy kiderüljön, igaza van. És persze szeretném megköszönni férjemnek és edzőmnek, Shane-nek, hogy megmutatta az utat, és lehetővé tette, hogy beigazolódjon nagypapám jóslata."
    
Shane Tusup, Hosszú Katinka edzője és férje elismerésben részesült további kilenc edzővel, illetve szövetségi kapitánnyal együtt.
 

BajaBajaHosszú KatinkaúszásAz év úszója