2024.04.25, Csütörtök

2017 az idősek éve lesz!

baja.hu

2016.12.18. 11:27

Legalábbis ezt jelentette be Fercsák Róbert, Baja város polgármestere a várossá nyilvánítás 320. éve és az idei kitüntetések átadása okán a december 17-én tartott ünnepi ülésen a bajai városháza dísztermében.

Hirdetés

Az ünnepi ülésen a hagyományoknak megfelelően köszöntőt mondott a város polgármestere. – Karácsony közeledtével fokozódik a várakozás. A díszterem tiszteletet parancsol, mely kijár múltnak, jelennek, jövőnek. Fontos önmagunk tisztelete, ez mindennek az alapja. Bár egyes parlamenti pártok ennek híján vannak és idegen erők mellé állnak.

– Ugyanakkor ünnepre készül a család, a gyerekek rajzolnak, a kamaszok talán első szerelmükkel tervezgetnek, a szülők pedig takarítanak, vásárolnak, főznek. Készül a város is, díszben az utcák, áll a Betlehem. Ám az ünnep igazi jelentőségét leginkább a nagyszülők tudják meghatározni. Tudják, mi az igazi érték. Mi a készülődés lényege, hogyan kell díszbe öltöztetni szívünket. Ezért 2017. a tudás, a kor és a bölcsesség tiszteletének éve. Az idősek éve!

Fercsák Róbert hangsúlyozta: az sok fejlesztést, örömet hozott, a siker valamennyi bajai közös érdeme. – Külön köszönöm a kitüntetetteknek, valamennyien adtak nekünk valamit. Tisztelték magukat, ezzel mindenkit tiszteletre tanítottak. Példaképekké váltak ma a kitüntetéssel, ami nagy felelősség, kérem a jövőben is hasonló módon tegyék a dolgukat.

Baja polgármestere arra is emlékeztetett, hogy 2017. a reformáció emlékéve is.

A kitüntetéseket Zsigó Róbert államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, Fercsák Róbert, valamint a két alpolgármester, Csubákné Besesek Andrea és Vedelek Norbert adta át. Baja Város Díszpolgára: dr. Dániel József, Hosszú Katinka. Baja Városért: Id. Bán Béla, Kenyeres Zoltán, valamint dr. Juhász Gábor és dr. Csupity Magdolna. Baja Város Közszolgálatért: dr. Mátrai Tibor, Nemes György. Baja Város Közneveléséért és Felsőoktatásáért: dr. Fleit Ernő, dr. Kiss Zoltánné. Baja Város Kultúrájáért: dr. Mayer János, Pethő Attila. Baja Város Egészségügyéért: dr. Nyikos Erzsébet, dr. Somodi Gizella (posztumusz). Baja Város Sportjáért: Flander Márton, Mogyi Bajai Judo Club. Baja Város Fejlesztéséért: Rádóczi Valéria. Baja Város Szociális Feladatai Ellátásáért: Ács Lajosné, Bajai Kistérségi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat. Baja Város Pro Caritate Díja: Brévai Ferencné, B. Szabó Lászlóné. Baja Város Közbiztonságáért: Kocsis László, Kovács Máté. Baja Város Nemzetiségeiért: Bajai Óvodaigazgatóság Templom utcai Óvodája, Scherer Gabriella. Az 1956-os Forradalom Emlékdíja: Lehoczky Ferenc. Baja Város Polgármestere Kitüntető Díja: Faldum Gábor. Baja Város Mestere: Vass János.

Köszöntötték a 25 éves Csabar zenekart, dr. Péterfy Tamás díszpolgárt, aki Kiváló ügyvédi munkáért díjat kapott Budapesten, és Osztrogonácz Józsefet, a szentistváni iskola igazgatóját, a Magyarországi Horvátok Szövetsége elnökét, aki Zágrábban vett át elismerést az utóbbi tisztsége kapcsán végzett tevékenységéért.

A kitüntetettek nevében a díszpolgárrá választott dr. Dániel József mondott beszédet. Utalta poliszokra, a görög városállamokra, hiszen most is a közös érdekek tisztelete fogja egybe a várost. – Az emberek igyekeznek a legtöbbet adni munkájuk során a város érdekében, a vezetők pedig figyelik, minősítik őket. Nem könnyű feladat, de idén a bajai városvezetésnek könnyű dolga volt a díszpolgári cím megítélésénél. Hosszú Katinka az olimpián 3 aranyérmet szerzett, a 8 magyar arany 37,5%-át. Utána Kanadában is szenzációsan szerepelt. Gratulálok, 2016. december 17. piros betűs ünnep a kitüntetések sorában. Köszönöm valamennyiünk nevében az elismerést a városvezetőknek. Remélem, döntésükkel a bajai polgárok is egyetértenek.

Az ünnepi műsort követően (Csabar, Templom utcai óvoda, Ad Libitum Kórus, Péli Anna /Rábl Színpad/, Magyarországi Németek ÁMK) az ülést vezető dr. Munczig Dénesné (kulturális referens) idézett a dr. Dániel József szeptemberi könyvbemutatóján elhangzott beszédekből. Jövőre lesz a reformáció 500. évfordulója, az ünnepi alkalomra a gyülekezeti tagok készültek zenei blokkal.

Karácsonyi áldást mondott id. Bán Béla református lelkész. – Az ünnepségek célja, hogy örömet okozzunk egymásnak. Minden bajai polgárt köszöntök az örömszerző Isten nevében, az élet ajándékából naponta meríthetünk!

Zárásként az idén 25. éves Ad Libitum Kórus énekelt.

Pohárköszöntőt mondott Zsigó Róbert. A díjazottaknak sok erőt, jó egészséget kívánt, hogy a jövőben is a város érdekében dolgozhassanak. – Köszönöm mindenki éves munkáját, ezzel épül és erősödik a közösség, ettől volt sikeres Baja idén is. Jövőre ünnepi programsorozat indul, hiszen 320 éves a város – tudatta Baja és térsége országgyűlési képviselője, majd áldott, békés karácsonyt és sikerekben gazdag, boldog új évet kívánt.

Bajakarácsonykitüntetés2017ünnepi ülés