2024.03.29, Péntek

Válogatott költői káromkodások

baja.hu

2016.10.10. 10:21

Ezek a versek tényleg nagyoknak szólnak! Aki nincs még 18 éves vagy nagyon prűd, ne menjen el a TabulArt Szobaszínház előadására Baján.

Hirdetés

Első hallásra semmi különös sincs abban, hogy a TabulArt Szobaszínház verses esttel nyitotta meg kapuit október 7-én. A Korhatáros meseváros című előadásra viszont 18. életévüket betöltött nézőket vártak, ez némi gyanakvásra már adhat okot. A produkció alcíme, a Hogyan káromkodtak nagyjaink? viszont kifejezetten sejteti, hogy némi arcpirulásban is lehet részünk.

 

Baján, a Flórián utcában található TabulArt Szobaszínház tulajdonosa és rendezője Tóth-Kiss Hajni, akit a Bajai Fiatalok Színházából is ismerhet a közönség. Első rendezőként jegyzett produkciója Korhatáros meseváros címmel, merőben szokatlan szövegekkel várja kellő nyitottsággal és humorérzékkel rendelkező közönségét, 18 éves kortól. 

 

Mindenki tanult az iskolában Janus Pannoniusról, Petőfiről, Csokonairól, de egész biztosan nem az itt elhangzó verseiket elemezgették az irodalomtanárral. Janus Pannonius nem csak a dunántúli mandulafácskáról ábrándozott, hanem bizonyos hölgyismerősei altesti viszonyairól is. Petőfi Sándor ízesen káromkodós versei nem szerepeltek még soha egy érettségi tételben, de Csokonai esetében sem ismertük, milyen költői képekkel tudja ábrázolni azt, mi minden történik egy emberrel az árnyékszéken.

Kitűnő kortárs költőink közül említhetjük Kiss Judit Ágnest, Turczi Istvánt, Petri Györgyöt, Lőwy Árpádot, akik néhány versüket bőven megfűszereztek a leginkább felnőtt filmek szókincsébe illő szakkifejezésekkel. Az előadás alkotói ilyen verseket válogattak össze, Lackfi Jánostól kölcsönözve összekötő szöveget, és az egészet felfűzve olyan produkcióvá, amelytől szem nem maradt szárazon, sem rekeszizom munka nélkül. Tény, hogy ez az este árnyalja némiképp a kanonizált költőkről kialakult képet, ugyanakkor szerencsés módon megdönt néhány elméletet a „csúnya beszéd” címszó alatt emlegetett önkifejezési formáról.

 

A Korhatáros meseváros még kétszer, október 14-én, pénteken 19 órától és október 15-én, szombaton 18 órától megtekinthető a TabulArt Szobaszínházban. Jegyrendelés: [email protected], 06 30 646 2435.

BajaBajaszínháztabulart