2024.04.16, Kedd

Növelik a nemzetiségi önkormányzatok támogatását

MTI

2016.09.02. 11:43

A bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja huszonöt milliót kap.

Hirdetés

Jövőre 8,7 milliárd forintot kapnak a 2010-es 3,2 milliárd forinttal szemben a nemzetiségi önkormányzatok - jelentette be Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának tanévnyitóján, Baján.

 

A német nemzetiségi intézményekről szólva az államtitkár elmondta: még idén befejeződik a szekszárdi Magyarországi Német Színház felújítása, amire kétszázmillió forintot fordítottak. Több mint hatvanötmillió forintot kapott felújítási programjára huszonhárom nemzetiségi önkormányzati óvoda és iskola, és kilencvenmillió forintból megújul a városlődi Iglauer park is. 

Ezen túl most született döntés további három intézmény felújításáról is. A véméndi német nemzetiségi óvoda 28 millió, a mecseknádasdi bölcsőde és óvoda 20 millió, a pesterzsébeti német nemzetiségi gimnázium kollégiuma 14 millió forintot fordíthat rekonstrukciós munkára.
    

Továbbá - a minisztérium és a nemzetiségi önkormányzatok döntése értelmében - a Baján működő, idén huszonöt éves intézmény, a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja huszonöt millió forint támogatásban részesül.
    

Erősödő nemzetiségek

Magyarországon a tizenhárom nemzetiség 2010-ben még csak tíz intézményt működtetett. Ezek száma mára elérte a 74-et, amiből a német nemzetiségi önkormányzatok 45-öt tartanak fenn. Tagjaik csak idén tizenhárom intézmény működtetését kezdték meg vagy vették át. 
    

- A második legnagyobb nemzetiség társadalmi hatásában és erejében gyakran kerül az élre. A német nemzetiségi településeken tapasztalt rend, a német emberek munkaszeretete és precizitása példa- és iránymutató, akárcsak a keresztény értékrendjük őrzése - fogalmazott Soltész Miklós. 
    

Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke szerint jó hazafiként egyszerre kötődhetnek ezer szállal a nemzethez, az anyaországhoz és erősíthetik német identitásukat, miközben mindezekkel együtt még jó európaiak is lehetnek. 
    

Scherer Gabriella, a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának főigazgatója kiemelte: intézményük feladata biztonságos környezetet teremteni a diákoknak, hiszen a mai, folyton változó világtól nem szabad félni, hanem szembe kell nézni a kihívásaival. Az intézmény nemzetiségi meggyőződéséből és identitásából is fakadó vállalása az értékek őrzése és átadása, a tanítással pedig az értékek teremtése - tette hozzá.

BajaBajanemzetiségnémetsoltész miklós