2024.04.25, Csütörtök

Megépülhet a világon egyedülálló kagylósziget a Sugón

baja.hu

2016.09.30. 08:25

A kagylósziget a víz minőségét javítaná a Duna mellékágában. A beruházáshoz szükséges pályázatot még augusztus végén nyerték el a programban részvevők, többek között a bajai Eötvös József Főiskola.

Hirdetés

Késő nyártól a Sugovicán is lehet látni az algásodást, ami kellemetlen szagot okoz és fürdőzésre alkalmatlanná teszi a bajaiak egyik kedvenc strandjának a vizét. A megoldást a kagylók jelenthetnék. A kutatásokból kiderült, hogy az egy helyen nagy tömegben élő kagylók jelentősen megváltoztatják a víz minőségét, ugyanis szabályozzák az algavirágzást.

 

- Úgy szeretnénk javítani a vízminőséget, hogy ne kerüljön sokba és legyen önfenntartó. Így jött a kagylósziget ötlete, hogy olyan természeti erőforrásokat próbáljunk bekapcsolni műszaki rendszerekbe, amelyek ingyen elvégeznek bizonyos funkciókat - nyilatkozta a Bajai TV-nek dr. Fleit Ernő, az Eötvös József Főiskola általános rektorhelyettese.

- A Sugovicából a lebegő anyagokat és az algákat kell eltávolítani. 30, vagy akár 50 százalékos csökkenést szeretnének elérni az algaállományban - mondta a rektorhelyettes. A tervek szerint jövő nyáron már működni fog a kagylósziget. Tisztább és egészségesebb vízben fürdőzhetnek az ideérkezők - tette hozzá.

 

A kezdeményezés egyedülálló, édesvízben még nem működik ehhez hasonló berendezés a világon. Az ide telepített kagylóállomány pedig kizárólag hazánkban őshonos fajokból állna. A számítások szerint egy körülbelül 200 m2-es szigetre és 100-200 tonna kagyló betelepítésére lenne szükség ahhoz, hogy a Sugón észrevehető legyen a változás.

 

A betonelemekből felépülő szerkezet napelemekkel működne, ami a víz áramoltatásához és szivattyúzásához szükséges. Olyan mesterséges szigetet terveznek, amely illeszkedik a tájba, nem nagyon emelkedik ki a vízből. A sziget felületét más célokra is lehetne használni,  például madárles, kávézóterasz vagy tanórák helyszíne lehet.

 

A kagylósziget költsége 1 milliárd forint, ezen összegből két mobil szerkezetet tudnának megépíteni a szakemberek. Az egyiket egy hazai állóvízben, a másikat pedig a Sugovicán helyeznék el. 

 

 

Bajavízügysugovicakagylószigetvízminőség