2024.04.25, Csütörtök

A jó szakmának van becsülete

baja.hu

2016.09.04. 17:21

Hetedik éve ír ki A munka világa címmel országos fotópályázatot a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara: a beérkezett munkákat szakértő zsűri értékeli, majd a fotókból összeállított kiállítás országos körútra indul.

Hirdetés

A 2015-ös képanyagból péntek délután nyílt kiállítás a Bácskai Kultúrpalotában. Amint azt Györökné Mészáros Eszter, a BKMKIK bajai képviseletének vezetője elmondta, a rendezvényt idén megújították, amennyiben úgy gondolták, hogy a fotográfiákon megörökített mesterségeket a helyszínen is láthatóvá, tapinthatóvá teszi. Ennek érdekében meghívták a helyi és környékbeli kézműveseket (a Bajai Művészpiac résztvevőit), akik szemet gyönyörködtető termékekkel fokozták az esemény hangulatát.

A tárlat anyagát Péjó Zoltán, a BKMKIK kalocsai képviselet-vezetője, a fotópályázat ötletgazdája méltatta. Kiemelte, az iparkamara dolga, hogy folyamatosan segítse a vállalkozásokat, erősítse a szakmák megbecsültségét, hiszen manapság már igen nehéz jó szakembert találni számos területen.

A nagy cégek is komoly munkaerőhiánnyal küszködnek, ezért is fontos a fiatalokban megerősíteni, hogy a jó szakmának is lehet épp akkora becsülete, mint a diplomának. – Szeretnénk, ha a fotókon látható szakmák a jövőben is fennmaradnának – mondta a képviselet-vezető, kiemelve, a fotópályázat nem állította könnyű feladat elé az alkotókat, hiszen a téma olyan speciális területet ölel fel, ahová nem könnyű betekintést nyerni.

A 2015-ös pályázat első helyezését Doboczky Zsolt érdemelte ki Ködpalota című fotójával, a második helyen Aczél Péter (Felsőpetényi kovácsok), míg a harmadik helyen Kovács Krisztina (Büszkeség I.) végzett.

A fotókat szeptember 29-ig lehet megtekinteni a Bácskai Kultúrpalota aulájában.

 

Néhány nappal ezelőtt Kecskeméten már megnyílt a 2016-os pályázat anyagából összeállított kiállítás (amelyet egy év múlva Baján is bemutatnak): ez esetben Baja városa is szép eredménnyel büszkélkedhet, hiszen Ligeti László fotója második díjat érdemelt. A bajai fotográfus ez alkalommal vehette át díját. A megnyitó után az egybegyűltek megcsodálhatták a kézművesek kínálatát, valamint magukra ölthették a Gemenc Néptánccsoport vezetője, Haklik Erzsébet gyűjteményéből származó, csaknem száz éves sárközi népviseleti ruhákat.