2024.03.28, Csütörtök

Baja nevéhez nem csak a halászlé, a földikutya is kötődhet

KNP

2016.08.30. 12:41

Országos jelentőségű védett területté nyilvánítását kezdeményezte annak a csaknem 130 hektárnak a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, ahol 2013 májusában délvidéki földikutyákra bukkantak.

Hirdetés

A Bajától keletre fekvő egykori honvédségi gyakorló terület ma a város egyik lehetséges iparfejlesztési területe, így érthető, hogy a város vezetése nem repesett az örömtől a földikutyák hallatán.

 

A kritikusan veszélyeztetett délvidéki földikutya (Nannospalax [Zeucodon] montanosyrmiensis) a Kárpát medence bennszülött faja, Magyarországon és a szerbiai Vajdaságon kívül sehol a világon nem fordul elő. Teljes világállománya nem haladja meg az 500 példányt.

Legnagyobb ismert populációja él a bajai területen, 2015-ben 275 egyedre becsülték létszámukat.

Bajai földikutya élőhely, árvalányhajas homokpuszta (Fotó: Németh Attila, sakerlife3.mme.hu)

 

A védelemre tervezett természeti területre vonatkozóan a nemzeti park elkészítette a védetté nyilvánításra vonatkozó javaslatát és a terület természetvédelmi kezelési tervének tervezetét. Ez utóbbi a földikutya állomány védelmére és megerősítésére vonatkozó intézkedések javaslatait tartalmazza, valamint ennek részeként az itt folytatható gazdálkodásra és egyéb tevékenységekre is tilalmakat, korlátozásokat fogalmaztak meg.

 

A javaslat és a tervezet a Kiskunsági Nemzeti Park honlapjáról letölthető, és szeptember végéig véleményezhetik a földtulajdonosok, vagyonkezelők, gazdasági tevékenységet folytatók.

 

A területen persze nem csak a földikutya él és szorul védelemre, körülbelül még vagy 30 védett állat- és növényfaj, köztük a magyar futrinka és a homoki kikerics is él itt.

 

Fenti fotó: Németh Attila, sakerlife3.mme.hu

Bajaföldikutya