2024.03.29, Péntek

Megkülönböztető jelzés az utakon: mit (ne) tegyünk?

feol.hu

2018.01.16. 21:23

Az előzékeny vezetés a megkülönböztető jelzéssel közlekedő járművek közelében fokozottan igaz. Hogyan járunk el megfelelően? És a jelzést használó jármű minden szabályt figyelmen kívül hagyhat-e?

Hirdetés

A KRESZ szerint a megkülönböztető jelzéssel közlekedő járművek villogó kék fényjelzést és szirénát vagy váltakozó hangmagasságú más hangjelzést használnak.

Velük szemben sofőrként a legtöbb helyen nincsen elsőbbségünk. Ahogyan a KRESZ fogalmaz: a jármű érkezési irányától függetlenül az útkereszteződésben elsőbbséget kell adni a megkülönböztető fény- és hangjelzést együttesen használó gépjármű részére! Továbbá elsőbbséget kell adni azoknak a zárt csoportban haladó, kísért vagy közrefogott járműveknek is, amelyeknél a sorban használják a jelzéseket!

A szabályozás persze nemcsak a járművezetőkre, a gyalogosokra is vonatkozik. Így a megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművel szemben a gyalogosnak sincs elsőbbsége, még akkor sem, ha az illető a kijelölt gyalogosátkelőhelyen, vagy annál az útkereszteződésnél tartózkodik, ahol más járművekkel szemben elsőbbséget élvezne.

Az előírás szerint minden helyzetben elsőbbséget kell adni, továbbá biztosítani a megkülönböztetett jármű akadálytalan továbbhaladását! Ezt félrehúzódással vagy – ha a helyzet úgy kívánja –, megállással tehetjük lehetővé.

Ha a megkülönböztető fényjelzést használó jármű álló helyzetben van, annak megközelítése és a mellette való elhaladás csak fokozott óvatossággal lehetséges. Ugyanakkor a megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművet előzni tilos – szól a szabályozás, kiemelve: az ilyen gépjármű mögött a követési távolságot úgy kell megválasztani, hogy az ne járjon a közlekedés többi résztvevőjének zavarásával!

 

A megkülönböztetett jelzéssel közlekedő járműveket hivatásos jogosítvánnyal lehet vezetni, továbbá pályaalkalmassági vizsgán egy (öt évig érvényes) alkalmassági minősítést kell szerezni. Itt pszichikai, reflex és egyéb vezetéstechnikai vizsgálatokat végeznek el a szakemberek Fotó: FMH-Archív (KV)

 

Természetesen a megkülönböztető fény- és hangjelzéssel közlekedő járműre is vonatkoznak szabályok. Például, ha a sofőr olyan helyen áll meg, ahol a megállás egyébként tilos, a jelzőket továbbra is működtetni kell. Ha nincs ilyen tiltás, akkor a megkülönböztető hangjelzést nem szabad használni az álló járművön!

Kiemelendő továbbá, hogy a KRESZ szerint a megkülönböztető fény- és hangjelzést együttesen használó gépjármű vezetője a közúti jelzéseket, illetve bizonyos rendelkezéseket figyelmen kívül hagyhat – kivéve a rendőr és a vasúti átjárót biztosító jelzőberendezések jelzéseit. Sőt, a szabályokat csak úgy mellőzheti, ha azzal nem veszélyezteti a személy- és vagyonbiztonságot, és meggyőződik arról, hogy a közlekedés többi résztvevője lehetővé tette az akadálytalan továbbhaladást.

Amennyiben a gépjármű kizárólag a megkülönböztető fényjelzést használja, a jármű vezetője a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó rendelkezéseket figyelmen kívül hagyhatja – persze mindezt kiemelten abban az esetben, ha azzal nem veszélyezteti a közlekedés többi résztvevőjét.

 
AktuálisKRESZmegkülönböztető jelzésutakelőzékeny vezetés